Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sıhhatli, esnek ve yumuşak bir mimarida olmalı, şiddetli bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlayacak cepheıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pürus” (saf necip yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok mürtefi oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler de biraşırı mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro sineerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey akıllıca bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet akıllıca bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tat maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve sineime anık yapmak sineindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında sineilen bir puro ülkü nem değerlerinde sineiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet iyi ve sineilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro sinemeyi çok severken özge bir insan bu nem değerinin puroya günah edilen bir bedel bulunduğunu ve asla sineilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden hep aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değaksiyonimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değaksiyontirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve sineimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, sineimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde işlemez olmak istiyorsanız buna hengâm ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en çok bedel bu ve bu değerde sinemelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah şey yaklaşık 6 ay içerisinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine kurulu bu tertibat sıcaklıktan mutlak olmadığı sinein belli başlı bir hengâm içerisinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait sıcaklık değaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri peylemek sinein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu bedel iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz mürtefi nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki deniz haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek sinein en çok şık olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ahiz hem nem verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya temellamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme sinein kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir nem değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor sinei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.